Istensegíts, 1943
Kiállítások:

"Bukovinai székely származású vagyok.
1966-ban kezdtem faragni. Munkáim a szegény paraszti sorsot ábrázolják.
Balási Gyula bácsi sokat segített stílusom kialakításában.
Több szervezett táborban vettem részt. Tamásiban 1973-ban II. díjat kaptam. 1989-ben Miniszteri dícsérettel, 1996-ban Sebestyén Ádám díjjal jutalmazták munkámat. Rendszeresen zsűriztetek.
Tagja vagyok a Tolna Megyei Népművészeti Egyesületnek.
Nyaranta gyerekekkel foglalkozom.
Készítek síremléket, padokat, képeket, szobrokat és apró használati tárgyakat. Az utóbbi időben feleségemmel, Beréti Istvánné Pete Teréz szövővel közösen állítunk ki.
2001-ben elnyertem a népi iparművész címet."
    Beréti István

Idézet Balázs Kovács Sándor - Deli Erzsébet: Kézművesek, népi iparművészek Tolna megyében című könyvében Beréti Istvánról írt fejezetből:

"1943-ban a bácskai Istensegítsen (Jugoszlávia) született.
A család előbb Csátaljára, majd Diósberénye került.
Kőművesmesterséget tanult, de egy sajnálatos baleset és hosszú betegség után váltania kellett és cipészként előbb a bonyhádi BONY Cipőipari Szövetkezetben, 1969-től a Cipőgyárban dolgozott. Itt ismerkedett meg a székely fafaragó Antal Mártonnal, aki beavatta a szakma alapvető fogásaiba. Rajzkészségét Kovács Ferenc festőművész szakkörében fejlesztette.
1972-től kapcsolódott a megyei faragókhoz, rendezvényeikhez, továbbképzéseikhez.
Házasságkötése (1970) után hamarosan három gyermek eltartásáról, neveléséről gondoskodott. A faragásra csak a kevéske szabadidőben volt alkalma. 1983-ban a könnyebb megélhetés reményében falura, Nagyvejkére költöztette a családot.
1988-89-től a szakályi és ozorai fafaragó táborok rendszeres résztvevője.
1989-ben a Martonffi Mór emlékfát faragta (Bonyhád, Völgységi Múzeum kertje). Szemcsuk Istvánnal és Tusa Jánossal közös munka a székelykapu, kiskapu, kereszt, kopjafa együttes (Bonyhád), amely 1995 és 1998-ban készült. Mindhárom alkotó 1996-ban a Székely Szövetség Sebestyén Ádám -díját kapta. Szemcsuk Istvánnal Véménden és Garán állítottak fel székelykaput.
1997-től nyugdíjas és azóta rendületlenül farag, kiállításokon, vásárokon, a Mesterségek Ünnepén jelentkezik.
Használati tárgyakat, szobrokat készít, amelyek a székely sorsot, szülők és nagyszülők átélt élményeit, a paraszti életet, a munkában megfáradt embereket jeleníti meg."


Beréti István

7186 Nagyvejke, Fő u. 63.
Telefon: 74/483-703


Fotó és összeállítás: Ruhl Gizella képfeldolgozás: Hollendus János