Zalaegerszeg, 1951
Kiállítások:


Decsi-Kiss Jánosné, Csorba Mária, Tolna megyében, Decsen élő gyöngyfűző népi iparművész vagyok.

1970-ben kerültem Sárközbe egy olyan családba, ahol mindig nagy szeretettel és természetességgel fordultak a népművészet felé, hiszen mindennapi életük része volt. Először a népdalok, táncok ragadtak meg, hiszen Zalaegerszegen, a Liszt Ferenc Zenei Általános Iskolában ilyen alapokat kaptam országosan is elismert népdalgyűjtő iskolaigazgatómtól, Vajda Józseftől. Decsen később a viselet, a szőttesek, hímzések ragadtak meg. A gyöngyfűzés mellett véletlenül kötöttem ki, miután az első egyszerűbb mintákat a lányomtól tanultam meg, aki néhai, és általunk igen szeretett Berekai és Oláh Éva nénihez járt gyöngyfűzést tanulni.

1992-ben a férjemmel közösen nyári ifjúsági alkotótelepet indítottunk Szálkán, ahol a szakmai programok mellett önként vállalt feladatunkká tettük a környék népi kismesterségeinek megismertetését, és azok alapjainak tanítását. 1993. óta a gyöngyfűző foglalkozásokat én vezetem, ami arra is ösztönzött, hogy saját tudásomat gyarapítsam, gyűjtsem a még fellelhető mintákat. Erre a munkára 1995-ben beadtam egy pályázatot a Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítványhoz, amelyet elfogadtak és egy kisebb pénzösszeggel támogattak.

1997-98-ban a Magyar Művelődési Intézet és a bonyhádi Vörösmarty Mihály Művelődési Ház közös szervezésében meghirdetett népi játszóházi foglalkozásvezető tanfolyamot végeztem el, amelynek zárásaként szakdolgozatot írtam a sárközi gyöngygallérokról. Dr. Tarján Gábor néprajzkutató véleménye a szakdolgozatról: "Rendkívül értékes dolgozat. Nagyon jó irodalmi feldolgozás és felettébb értékes saját gyűjtés. Kiváló a képanyag! Érdemes a publikálásra!"

1997-ig nem éreztem elég bátorságot magamban ahhoz, hogy munkáimat a zsűri elé vigyem.

Az 1996-ban újjászerveződött Tolna Megyei Népművészeti Egyesület elnöke és titkára biztatására 1997. őszén zsűriztettem először a NIT-tel a munkáimat. Azóta minden évben kérem a NIT irányítását és szakmai véleményét.

1996 óta tagja vagyok a Tolna Megyei Népművészeti Egyesületnek, 1999-ben az ellenőrző bizottság elnökének, majd 2000-ben az egyesület titkárának választottak.
Az egyesületi tagság óta részt veszek a megyei népművészeti kiállításokon, 1997-ben a férjemmel közösen szerepeltem a simontornyai Vármúzeumban egy kiállításon, majd 1999-ben Tolna megye testvérmegyéjében, Bautzenban és Nedaschützben állítottam ki a munkáimat.

1999-ben, az Élő Népművészet megyei pályázaton munkáimmal első díjat nyertem, az országos kiállításon négy munkám szerepel.
2000-ben és 2001-ben az Iparművészeti Múzeumban rendezett Kézműves remekek pályázaton ítélték díjazásra méltónak a munkáimat.
2000-ben a kecskeméti Népi Iparművészeti Múzeumban rendezett VI. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázaton pedig III. díjat kaptam.
2000 novemberében megkaptam a népi iparművész címet.
2001-ben kiállítás Csurgón Oláh Mártával közösen.
2002-ben kiállítás a Népi Iparművészeti Tanács kiállítótermében Tolna megyei népi iparművészekkel közösen.
2003-ban a kecskeméti VII. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázaton II. díj.
Az Iparművészeti Múzeumban rendezett Kézműves remekek pályázaton munkáim kiállításra kerültek.
2004-ben Magyar Kézművesség 2004. pályázat díjazottja voltam.
"Mesterségem, te gyönyörű..." címmel közös kiállítást rendeztünk a Nemzeti Tankönyvkiadó Galériájában Szalai Zsuzsa ruhakészítő és Oláh Márta gyöngyfűző népi iparművészekkel.
2005-ben "Mesterségem, te gyönyörű..." címmel közös kiállítást rendeztünk a Révkomáromi Limes Galériában Szalai Zsuzsa ruhakészítő és Oláh Márta gyöngyfűző népi iparművészekkel.
A Magyar Kézművesség 2005. pályázat díjazottja voltam.
2006-ban "Mesterségem, te gyönyörű..." címmel közös kiállítást rendeztünk a Tamási Galériában Szalai Zsuzsa ruhakészítő és Kerti Eszter ékszerkészítő népi iparművészekkel.
Magyar Kézművesség 2006. pályázaton a munkáim kiállításra kerültek.
VIII. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázaton munkáim kiállításra kerültek.
2007-ben Magyar Kézművesség 2007. pályázat Pro Renovanda Cultura Hungariae Alapítvány Népművészetért Szakalapítvány különdíját kaptam.

Másik honlap: www.decsi-kiss-marcsi.hu

Decsi Kiss Jánosné

7144 Decs
Bem u. 4.
Mobil:+36 20 414-2845
E-mail: dkmarcsi@freemail.hu


Összeállítás: Rühl Gizella, képfeldolgozás: Hollendus János
Fotó: Lektorátusi és zsűrifotók, Jantner László, Kubanek Miklós, Rühl Gizella2