Hatar Janos exose ses ceuvres au Palais de la Culture
L'affect, entre nature et société

Határ János alkotásainak kiállítása a Kulturális Palotában
Érzelem természet és társadalom közöttAz algériai magyar kulturális hét lezárásaként a magyar festészet mostani négy kontinens festőművésze, Határ János, kiállításra adta alkotásait a Kulturális Palotába.

A híres művész kiállításának megnyitására a régi algír magyar nagykövet - aki jelenleg a belügyminiszter - és az algír közlekedési és kulturális minszter jelenlétében került sor. A kiállított képek 80%-át algériai téma ihlette. Ez a nemes érzés uralkodik, mikor a látogató meg akarja határozni a kiállítás általános aspektusát.

A gyakorlott kézzel gondosan megformált vonalon, a színeken a méreteken át a művész hozzáadja a szíve tulajdonságait és az érzéseinek a melegét. A természet, a társadalom és az emberek is elmerültek ebben az együttérzés, a szeretet és a szívélyesség hangulatában. Minden barátságos, vendégszerető, derűs, ami bebizonyítja, hogy ebben a világban minden, ami a birtokolt célszerűségért lett teremtve, az az élőlények boldogsága.

Határ János egy olyan derűlátó leckét és életvidámságot ad nekünk, ami vígasztal és lecsendesít. Alkotásai - melyeket Ghardaia város ihletett -, nyújtják ezt a képzetet, bemutatván egy olyan társadalmat, mely egyetértésben van a környezetével, a szokásai és a hagyományai tiszteletben tartása mellett. A művész felfedez egy különösen erős fényt, mely megihleti őt. Ez a felfedezés befolyásolja a stílusát.

Az Algériában való tartózkodás nagy hatással volt Határ Jánosra. Képeit nagyon keresik a művészetkedvelők a nyugati államokban, nevezetesen az Egyesült Államokban, értékeit előnyösen jegyzik.

Az algíri közönségnek alkalma volt néhány napig, hogy megismerje a képeket a magyar kulturális hetek keretében, mely nem rég ért véget.

Megjelent újságcikk, a forrása ismeretlen