Freskó a falunak


"A művészeteket, a hagyományokat és a lakosságot egymás mellé kell helyezni, ellenkező esetben gyengül a kultúra fejlődése.
A kultúra fejlődését falunkban örömmel észleltem és ezért is szakítottam időmből, s e faliképpel hozzá kívánok járulni a kerepesi kultúra fejlődéséhez.
E szép és kellemes faluház nagytermének főfalára örökös díszül adományozom e freskót, falfestményt. Szeretném ha az ide látogatók olyan szeretettel és kedvességgel fogadnák, mint ahogyan azt én készítettem."


E gondolatokkal adta át művét a világhírű festőművész, Határ János 1997. december 13-án a falunak.
Néhány nappal később beszélgetésünk alkalmával aggodalommal mondta: Vajon tudtam-e megfelelő esztétikai élményt adni a nézők számára ott, a faluház főfalán?

Ez irányú nyugtalanságom nem ok nélküli, hisz a lakosság igen kevés művészeti ismeretet kap. Valószínű, hogy kevesen tudják azt, hogy az 1860-as években Párizsban elveszítette méltó helyét a naturalista festői modor, stílus.
Monet, Renoir, Degas, francia festőművészek fölváltották az új impresszionista stílussal.
Monet azt mondta kollégáinak, mellőzzük a műtermeket és menjünk ki a természetbe, tanulmányozzuk, keressük a megfoghatatlan természet szépségeinek titkait.
Ez a festészeti modor kevéssé dekoratív, a motívum le van egyszerűsítve. A kompozícióba nem illő tárgy mellőzve van és helyette a hangulatok, egyéni érzelmek kifejezése a fő szempont.

Magamnak is ez irányú törekvései voltak már diák koromban.
Ezért festettem a freskót úgy, hogy vissza vontam a túlzott dekoratív és aprólékos komponálást.

A freskó elkészült és ott díszíti a faluház negytermének falát, a négy földrészt bejárt festőművész, Határ János kézjegyének bizonyítékával.

Ha ideje engedi, látogasson el a faluházba és győződjön meg Ön is arról, amit a művész úr ajánlatában elmondott. Várjuk szeretettel.

Aki érdeklődik Határ János művészete iránt, megnézheti képeit 1998. február 15-től március 5-ig a Pataky Művelődési Központban.

A.N. - Kerepesi Újság