"Négy kontines" festője


Elmenni más kontinensre... A táj, a sikátorok, a sivatag titokzatossága, a különös istenségek alakjai, a négy kontinens nyüzsgő utcái ismert és ismeretlen jelekkel, a folyton változó illatokkal. A természet és az épített környezet harmonikus egysége, mindez olyan kihívás érzékeinknek, amit egykönnyen nem felejtünk el.

Egy festőművész számára mindig változik a kép, de képeivel megmutatja számunkra egy más civilizáció hangulatát, melynek egyes elemei rejtélyes idegenségükkel hatnak ránk, máshol pedig önmagunkra ismerünk.

Határ János magyar festőművész, itt él közöttünk Kerepesen, a szilasligeti dombon. De túllépett határain és akadályokat nem ismerve elmegy a világ más tájaira, Afrikába, Ázsiába, Amerikába. Kutatja a természet szépségét, az emberi arcokat. Afrikai témájú festményei új színfoltot hoznak a magyar művészetbe, Ő mégsem feledi honnét jött, ki Ő.

Ugyanolyan elhivatottsággal és gondossággal festi meg a magyar erdőt, a paksi Dunát, a mogyoródi dombot, mint a számunkra oly különleges szaharai forróságot.

Azonos hőfokon, azonos érzelmekkel, ezért amit fest, nem csak különleges, hanem valóság.

Kerepesi Újság