Határ János szilasligeti fetőművész kormánykitüntetése Algírban


Határ János, Szilasligeten élő festőművész az algériai magyar kulturális hét keretében állította ki képeit az Algíri Kulturális Palotában.

A kiállítás megnyitására a régi algír magyar nagykövet, aki jelenleg a belügyminiszter és az algír közlekedési és kulturális minszter jelenlétében került sor.

- Hogyan jött, jöhetett létre az algériai meghívás?

- 1983-ban két hónapot töltöttem Algériában. Az akkori tanulmányút igen mély hatást gyakorlolt rám, s az onnan származó képek is sikeres kritikát kaptak.
Ennek köszönhetően a képek az Egyesült Államoktól Japánig több kiállításon szerepeltek.

- Vagyis: a szakmai elsimertség motiválhatta a szervezőket. Az Ön "nagy" képei felületre is hatalmasok...

- Akadt is velük gond épp elég. Nem lehetett őket elszállítani egyik menetrendszerű géppel sem. A rendezők azonban nem ismertek lehetetlent: a belügyminiszter küldött egy katonai gépet, ami könnyedén teljesítette a feladatot. .

- Milyen anyagot válogatott erre az alkalomra?

- A kiállított képek 80%-át algériai téma ihlette.

- A kiállítás ténye is elismerésre méltó, de Önt más "kitüntetés" is érte...

- Nem szeretném ha dicsekvésnek tűnne, de festőművészeti tevékenységemért az Algéria Demokratikus Köztársaság kormánya Nagy Aranyéremmel tüntetett ki.


- Mennyi ideig tartott a meghívás?

- Ezúttal két hétig volt szerencsém a sivatagot, oázisokat járni. Figyelni a természet és az ember hihetetlen küzdelmét az életért.

- Hogyan vislete a nem mindennapi klímát?

- Vendéglátóim figylemességének hála mindent megtettek azért, hogy a valóban elviselhetetlen - időnkétn 60 fokos - meleget minél kevesebbszer kelljen tesközelből tapasztalnom. A légkondicionált autótól a testőrig igazán mindent megadtak, amit egy vendég művésznek meg lehet adni.

- Lesznek-e látható nyomai a kinnt töltött időnek?

- Hogyne. A vázlatok megvannak, közülük néhány már véglegesnek tűnő formát is kapott.

- Véglegesnek tűnő?

- A képekhez soha nem készítek pontos, fotográfiai teveket. A vázlatokhoz kapcsolom az emlékeket, impressziókat, s ezek adják aztán a végső formát, ami persze, ha nem is gyakran, de változhat. Előfordul ugyanis, hogy a késznek tűnő képet úgy ahogy van, lekaparom és az egészet újrakezdem.

- Mikor, hol láthatók Határ János képei?

- Nincsenek kiállítás terveim, s mivel igen távol áll tőlem a menedzsment elvű világ, nem is tudom lesz-e idehaza tárlatom.

- Határ Jánost a szaksajtó "Négy kontinens festőjének" hívja. Szeretnénk, ha az öreg földrész "Határral lenne határtalan."

Gáspár - Kerepesi Újság