Budapest, 1937.

Keresztes Zsuzsa a "fényképész" szóképzéséhez hasonlóan "rongyképésznek" nevezi magát. Festményszerű képeit textilekből állítja össze.
A rongyképek mellett foglalkozik kerámiákkal és szobrászattal is.
Keresztes Zsuzsa tizenhárom évesen a Márffy Ödön által alapított Képzőművészeti Szabadiskolában Szegedi Dobó Illés és Bagi Jenő tanítványa.
A következő években szakmai vizsgákat tesz mint intarziakészítő, keramikus, műszaki rajzoló és reklámpropagandista, mellette méterárut tervez, fest, épületmaketteket készít.
A keramikus szakmát B. Várdeák Ildikónál gyakorolja. Főleg figurális és szobrászati témák érdeklik, beruházási munkákban vesz részt. A Magyar Televízióban és színházakban ornamentikákat, szobrokat, színházi díszleteket készít, a jelmezkészítés és a maszkok világában dolgozik.
1992-ben Tokaj, Tállya és Lajosmizse alkotótáboraiban új művészeti ágak vonzásába kerül, a szitanyomat, a rézkarc és a grafika foglalkoztatja.
1995-től textilmaradékokból "rongyképeket" készít.
Rendszeres részvevője a Tolna megyében rendezett alkotótáboroknak, több alkalommal részt vett a pálfai képzőművészeti tábor és a Tamási Művészkert munkájában.
Munkái közül sok került magángyűjtőkhöz itthon és külföldön (Ausztria, Németország, Hollandia, Belgium, Svájc, Cyprus, Calofornia, Arizona, Colorado).

"... képet színből, anyagból - s mindenekelőtt a teremtő lélekből, szellemből, intuíció nyomán - lehet létrehozni; a kép, a festmény szín és kompozíció. Kompozíciót pedig textilből, hulladékból, rongyból is lehet építeni, a textil saját anyagszerűséggel rendelkezik, színe van, alakítható, ragasztható, gyűrhető, vágható, alkalmas arra, hogy segítségével megjelenhessen fizikai valóságában is az alkotóban megszületett kép, hogy a belső látás nyomán kialakult látvány mások számára is érzékelhető legyen, hogy esztétikai minőséget mutasson fel, hogy üzenetet hordozhasson, röviden: a vizuális műalkotás minden alapvető karakterjegyével rendelkezzen..."
    Vitéz Ferenc

Keresztes Zsuzsa

Budapest
Kökörcsin u. 9.
1113
Mobil: 30/377-9586
Telefon: 1/466-6456

További weblapok: http://www.keresztes_art.extra.hu/ -----http://rongykepesz.tvn.hu/


Fotó és összeállítás: Rühl Gizella képfeldolgozás: Hollendus János