Budapest, 1958.

1989 óta foglalkozik tűzzománccal.
1990 óta különböző szakmai zsűrik minősítik alkotásait.
1991 óta állít ki rendszeresen.
Képei megtalálhatók külföldön és itthon, magángyűjteményekben és közintézményekben.

Díjak:
  1998 - "1998 kézműves remekei" pályázaton: IPOSZ OKKI díj
  1998 - "V. Betlehemi Jászol" pályázaton: Magyarok Világszövetségének különdíja
  2000 - "Gyí lovam, gyí betyár" pályázaton: Szociális és Családügyi Minisztérium különdíja
Ferenczi Zsuzsanna gobelinművész:
  "Kísérletező, önmagát kritikusan szemlélő művész Oláh Erika. Gondolatait és a technikát összehangoltan alkalmazza képein belül. Kiindulási alapja a mesterség, az anyag, a hagyomány - ehhez alakítja, formálja képeit.
  Nehezen születik egy-egy "zománc", hiszen naponta érik, olyan hatások, melyeket akarva-akaratlanul beépít, be kell építenie műveibe...
  Művészetére a rétegződés jellemző, mert a legfeltűnőbb módon észrevehető élete, életünk szakaszai."
Salamon György festőművész:
  "Oláh Erika zománcai sajátos, egyedi utat járnak be. Korai művein szűk színskálával, tömör formákkal ér el olykor monumentális hatásokat.
  Egy-két fekete, egyszerű vonalú figurával sommás, de kifejező mozdulattal ér el drámai hatást. Ezek a kisméretű művek zárt világukkal teret, mélységet érzékeltetnek, jól komponáltak, pozitív és negatív felületek összehangoltak. A képek zárt rendjét szinte zenei hatás jellemzi. Nyugtalanító sárgát, mély feketét és földbarna színt használ főleg.
  Később színvilága kibővül kékekkel, fehéres szürkékkel, ugyanakkor kígyózó vonalháló is belép a kompozícióba. Ezek a fémszínű vonalak hol játékos, hol görcsös, hol ritmikus, máskor szigorú elemeket visznek egyre gazdagodó képi világába. A vonalak időnként meg-megtörő, szabálytalan és ugyanakkor önálló motívummá alakulva erősítik az expresszivitást, vagy épp a hangulatot jelenítik meg, mint például a macskás képnél. Máskor a vonal főszereplővé válik, mozgást, lebegést, lüktető életet teremt.
  Oláh Erikát sokrétű kísérletező kedve új és új területekre viszi. Munkái archaikus és mély humanizmust, vallásos területeket érintenek. Technikája követi a szellemiség változását, visszanyúl a régi rekeszzománc technikákhoz, a sodronyzománchoz. Új elemként a magyar népművészet motívumai is megjelennek.
  Szerteágazó tehetségű művész, aki folyton új lehetőségeket fedez fel magában, és ezeket - gazdagodásunkra - megosztja velünk."

A művész munkái megvásárolhatók a
FolioArt Műtárgy és Ajándékboltban is.


Oláh Erika

7147 Sárszentlőrinc
Temető u. 23.
Telefon: 75/333-442


Fotó és összeállítás: Ruhl Gizella képfeldolgozás: Hollendus János