Kovács Etelka: Az élet képeiAz idősebbek emlékezhetnek Szabó Dezső (1888-1971) három nagyméretű falfestményére: a Szekszárdi vásárra, a Szekszárdi szüretre és a Sárközi vasárnapra. Ezek a kedves képek díszítették 1980-ig a szekszárdi vasútállomást. A szekszárdiak ismerhetik a "Jöjjetek énhozzám mindannyian" témája alapján készített oltárképét is, amelyet Kapi Béla püspök 1940-ben avatott fel az evangélikus templomban, továbbá a zeneiskola számára Liszt Ferencről festett portréját.

November 4-től újra egy sokak által látogatott helyen találkozhatunk alkotásaival: a Garay 8 Kapulaj Galéria fotóreprodukciós kiállításán. Itt megtekinthetjük a szekszárdi festőművész remek rajzzal elkészített, a modell személyiségét is bemutató portréit, élethű virágcsendéleteit, sárközi életképeit, aktjait, sejtelmesebb, a rajz szigorúságától picit elrugaszkodó dunántúli tájképeit.

Szabó Dezső festményeiben ötvözi mindazt, amit Ferenczy Károlytól a Magyar Képzőművészeti Főiskolán az impresszionista látásmódról, a színekről, a festőiségről, és amit Franz von Stucktól a müncheni Képzőművészeti Akadémián a rajzi elem fontosságáról megtanult.

(Kovács Etelka, Szekszárdi Vasárnap, 2004. október 24.)