TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz






2003. szeptember 16.
Verseghy Ferenc
fazekas, népi iparművész, Fodorné László Mária szövő, népi iparművész és ifj. Jancsekity János fafaragó (Osztopán, Somogy megye) kiállítása
Időpont: 2003. szeptember 16. 17 óra
Helye: Tolna, Várostörténeti Kiállítás kiállítóterme
Megnyitja: dr. Szilák Mihály, Tolna város polgármestere
Közreműködnek: a Fusz János Zeneiskola növendékei
Megtekinthető: 2003. szeptember 27-ig.

Verseghy Ferenc
1950-ben születtem a Tolna megyei Alsónyéken. A családunk 1955-ben került Tolnára.
Itt jártam iskolába, a gimnázium első két évfolyamát is Tolnán végeztem, majd Bonyhádon a Petőfi Sándor Gimnáziumban érettségiztem.
A fazekasságot Kaposváron, a Sárköz egyik utolsó nagy mesterétől, Tamás Lászlótól tanultam. Ő a habán kerámia honi megújítója.
1973-ban elnyertem a Népművészet Ifjú Mestere, 1974-ben a Népi Iparművész címet.
1972 óta állandóan zsűriztetek, többszáz alkotásomat fogadta el a zsűri eddig.
1973 óta számos kiállításom volt, Tolna, Szekszárd, Bonyhád, Budapest, Kaposvár, Szigetvár ismerte meg munkáimat.
Külföldön is több ország: Ausztria, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és az egykori Szovjetunió volt a kiállításaim színhelye.
Most Mözsön élek, de e két település nekem 1956 óta egyet jelent. Az iskolai és gyermekkori barátok kötik össze nekem e két - mára hivatalosan is eggyé vált - helyet. Az idő múlásával egyre jobban húzott a HAZA.
Büszkén vallom magam tolnainak és örülök, ha városom jó hírnevéhez munkámmal én is hozzájárulhatok.
Lakásomon állandó kiállítás van a saját munkáimból, mely kiegészül Fodorné László Mária decsi szövő népművész szőtteseivel, valamint ifj. Jancsekity János somogyi fafaragó népművész munkáival.
Lakcím: 7131 Tolna-Mözs, Szent István u. 51.
Telefon: 74/445-637 Mobil: 20/381-4738, 30/322-5116
E-mail: verseghy@vivamil.hu
Honlap: www.freeweb.hu/verseghy

Fodorné László Mária
1949-ben született Decsen, azóta él ott családjával.
A szövőmesterség alapjait még 1963-ban sajátította el a szomszéd nénitől, aki bedolgozó volt a Decsi Népművészeti Szövetkezetnél. Később maga is a szövetkezet bedolgozója lett, ahol továbbfejlesztette tudását.
Népművész mesterek tanították, mint például Széles Józsefné, Bali Istvánné, akik nagy szeretettel adták át tudásukat, megtanították a szép, igényes munkára és a népművészet szeretetére.
A szövéssel a kapcsolata azóta is folyamatos és eredményes. 1977-ben kapta meg a Népi Iparművész címet.
Szakmai pályázatok, kiállítások, konferenciák állandó résztvevője, számtalan díjjat és helyezést ért el - e röpke 40 év alatt.
Rendszeresen zsűrizteti alkotásait, amikhez kizárólag eredeti anyagokat használ, mint a pamut, a len és a kender.
Munkájában a legfontosabbnak a hagyomány megőrzését, továbbfejlesztését és átadását tekinti.
Lakcím: 7144 Decs, Gárdonyi u. 15.
Telefon: 74/495-237 Mobil: 30/282-5334

ifj. Jancsekity János
Buzsáki fafaragó dinasztiából származik, édesapja és nagybátyja i fafaragók voltak a Somogy megyei hímzéseiről és fafaragásairól híres Buzsák községben.
1957-ben született Lengyeltótiban. Édesapja már ekkor Népi Iparművész volt, 1960-ban a Népművészet Mestere címet is elnyerte munkáival, így már gyermekként "belévésődött" a múlt, az anyag szeretete, látván a fába faragott figurákat, a díszítő motívumok nemes világát. Emlékezetébe kitörölhetetlenül belivódott a lepattanó forgácsok, az aprólékos munka, a gyümölcsfák illata, egyszóval mindezek hangulata.
Már gyermekként megpróbálkozott a biszókkal, de érettségi után műszerészként dolgozott. Volt térképész, művezető, műszakvezető, de mivel ezek nem jelentettek különösebb örömöt számára, így visszatért a "kaptafához", azaz a vésőhöz és a késekhez.
Hivatásszerűen faragni kezdett, hogy átvegye és folytassa, amit apja elkezdett: átmenteni a népművészetet a jelen és az utókor számára.
20 éve farag intenzíven, először bedolgozó volt egy budapesti népművészeti szövetkezetnél, majd önállósította magát és mostmár csaknem 10 éve főállású fafaragóként dolgozik Osztopánban található fafaragóházában, melyet e célra rendezett be.
A Buzsákból származó fafaragó-dinasztia hagyományait folytatva munkáin jellegzetes somogyi népművészeti motívumok láthatók. Kedvence a diófa, de szívesen használ más gyümölcsfákat: juhart, égert, tölgyet. Továbblépve azonban a régi pásztorfaragáson, ajándéktárgyakon kívül képeket, domborműveket, vallási jeleneteket, stációt, korpuszt, szobrokat is készít - egyedi megrendelés alapján köztéri alkotásokat, emlékműveket, emlékoszlopokat is.
Munkái számos kiállításon megfordulnak, állandó kiállítása saját parasztházában, a fafaragóházban egész éven át megtekinthető, szívesen lát minden érdeklődőt.
Lakcím: 7444 Osztopán, Kossuth L. u. 6.
Telefon: 82/489-551, Mobil: 30/460-1897

Az oldalt összeállította és a fotókat készítette: Rühl Gizella