TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz






2004. március 5.
Pécs-Baranya Művészeinek Társasága
bemutatkozó kiállítása
Megnyitó: 2004. március 5. 17 óra
Helye: Szekszárd, Művészetek Háza
Megnyitja: Fusz György szobrászművész
Közreműködik: Grósz Zsuzsanna és Lányi Péter (zongora)
Megtekinthető: 2004. április 3-ig, hétfő és vasárnap kivételével naponta 9-17 óráig.

"Pécs-Baranya Művészeinek Társasága

A magyarországi művészeti életben Pécs és Baranya különleges helyzetben van, mivel az alapfokú iskoláktól a középiskolai szinten keresztül az egyetemi, azon belül a DLA képzés eredményeképpen számában és minőségében, művészi értékében jelentős létszámú művészeti közösségnek ad helyet.

Az elmúlt évek során Pécsett és Baranyában közel 200 képző- és iparművész találta meg életének s alkotói munkásságának helyszínét, a megváltozott, átalakult feltételek ellenére új lehetőségeket és távlatokat keresve a hazai és nemzetközi bemutatkozásra. Az alkotók főleg egyéni céljaikat megvalósítva jutottak el a világba, keresték a hagyományos bemutatkozási lehetőségeket illetve a találkozást a szakmával és a közönséggel. Ezek a törekvések sokszor sikerrel jártak, melyet igazolnak a szakma által odaítélt művészeti díjak.

A gazdasági és társadalmi feltételek megváltozása magával hozta annak igényét, hogy létrejöjjön egy művészeti egyesület, társaság, mely összetételében, alkotói távlataiban, de legfőképpen minőségében prezentálja a jelen pécsi-baranyai művészeti életet.

A Pécs-Baranya Művészeinek Társasága (PBMT) ennek az igénynek megfelelően jött létre 2002. március 21-én, mely egyesületi formában a tagok egyéni elképzeléseinek szabadon hagyásával ugyan, de mégis egy helyi szemléletet jól tükröző alkotói közösségként működik.

A most már 80 főt számláló egyesület szakmai és érdekvédelmi szervezetként a pécsi és baranyai képzőművészet meghatározó részeként új lehetőségeket, távlatokat biztosíthat a művészek számára, egyben garanciát jelenthet a hazai és nemzetközi elvárásokkal szemben. A PBMT összetételében a  képző- és iparművészeti ágak teljes skáláját felvonultatja, a frissen végzettek, a középkorosztály illetve a már kiteljesedett, érett művészek egy közös cél, a kortárs pécsi és baranyai művészet megújulása érdekében munkálkodnak.

A mostani kiállításon az egyesületet képviselő művészek tárlatának színvonalát biztosítja a szakszerű válogatása és rendezése. A szekszárdi Művészetek Házában márciusban megtekinthető kiállításon szereplők között találhatunk Munkácsy-díjasokat, Ferenczy-díjasokat, de a többiek is a kortárs pécsi, hazai valamint külföldi kiállítások rangos és sokszor díjakkal elismert alkotói, akik a saját tevékenységük mellett a közép- és felsőfokú művészeti képzésben végeznek magas színvonalú munkát. A két tevékenység harmonikus kapcsolódásának jeleként foghatjuk fel a középiskolai és egyetemi képzésben elért országos és nemzetközi eredményeket, melyek a társművészetek (zene-, tánc-, színház- valamint a vizuális művészetek) fel való nyitásban teljesednek ki. Nem véletlenül érezzük teljesnek a Pécsett rendezett művészeti fesztiválokat (POSZT, Nyári Szabadtéri Játékok, Gasztronómia és Művészet stb.), hiszen ezekben az egyesület tagjai meghatározó szerepet vállalnak. Emellett természetesen az alkotói tér tágul, más hazai és külföldi rendezvények, alkotótelepek szervezői mind többet foglalkoztatnak művészeink közül."
Gamus Árpád

Az oldalt összeállította és a fotókat készítette: Rühl Gizella