TOLNA MEGYEI MŰVÉSZETI OLDALAK
Események

Vissza a TolnaArt oldalra
Vissza az eseménynaptárhoz






2002. június 30.
A Forrás
című fotókiállítás Izraelről
Megnyitó: 2002. június 30. 11 óra 30 perc
Helye: Városi Zeneiskola, Tolna
Megnyitja: Várnai Shorer Judit, Izrael magyarországi nagykövete

Időszámításunk előtt körülbelül 1800-ban egy férfi, akit Ábrahámnak hívtak, elhagyva otthonát Isten parancsára hosszú útra indult a Kánaán Földjére, a mai Izrael területére.
Megszületett az egyistenhit.
Néhányszáz évvel később Mózes, kezében a tíz parancsolattal, elvezette a hébereket az Igéret Földjére. Több mint ezer évvel később, megszületett Jézus Betlehemben. Jeruzsálemi és galileai prédikációiból ismerte meg a világ a kereszténységet. Ezt követte az iszlám az i.sz. VII. század elején, amikor Mohamed próféta a Hira hegyen, Mekkától északnyugatra megkapta első próféciáját.Igy a mezopotámiai Tigris, az Eufrátesz és az egyiptomi Nílus folyók közötti, a Földközi-tengerrel határos hatalmas területen megszületett a három monoteista vallás, a judaizmus, a kereszténység és az iszlám.

Ahogy ez a három vallás megerősödött és szent helyeiket elismerték, egyre többen zarándokoltak el Izrael földjére. Valószínüleg a zarándoklat gyakorlata a bibliai időkből ered mint vallási kötelezettség. A zarándoklatok középpontjában a jeruzsálemi templom állt.
"Minden esztendőben háromszor jelenjen meg közüled minden férfiú az Úrnak, a te Istenednek színe előtt azon a helyen, amelyet kiválaszt: a Kovácstalan kenyerek ünnepén, a Hetek ünnepén és a Sátorok ünnepén" (Mózes V. 16:16)

A keresztények közül sokan már a II. században ellátogattak Jeruzsálembe, de a zarándokok száma igazán a IV. században nőtt meg, amikor is Szent Heléna, Konstantin bizánci császár édesanyja elzarándokolt a Szentföldre. Szent Heléna látogatása után Konstantin megépítette a Szent Sír Templomát azon a helyen, amelyet édesanyja a Golgotaként, Jézus keresztre feszítésének helyszíneként megjelölt.

A muzulmánok számára Jeruzsálem városa a VII. század végén vált szentté, amikor a Templom hegyen, a Hárán al-Sárif-on felépítették a Sziklamecsetet. A mohamedán hagyományok szerint ez az a hely, ahonnan Mohamed próféta lelke felszállt a mennybe.

Ez a kiállítás egy olyan történelmi-, vallástörténeti utazás harminc állomását foglalja magába, amely a különböző vallások, különösen a keresztény egyház szent helyeit mutatja be.

Az oldalt összeállította és a fotókat készítette: Rühl Gizella